For et år siden var ét af Irenes nytårsfortsæt at bage bedre brød og så skulle der selvfølgelig en surdej til.
Det holdt hårdt – først i 3. forsøg ( med denne surdejsopskrift) begyndte der at dufte dejligt syrligt i køkkenet. Nu har den levet i et år og så har den da fortjent et navn. Så i fødseldagsgave har Hr. Surdej fået navnet Syrlig-Kaj.
Der er sket meget på det år Syrlig-Kaj har levet. Det startede med lækre boller (efter denne opskrift uden røremaskine) . Siden har Syrlig-Kaj leveret så mange nye lækre former for brød. se bare her:
I løbet af Syrlig-Kajs først år er der blevet eksperimenteret en del. Surdej giver mere smag, mere fugt og skøn sprød skorpe til brødet. Men husk – der skal altså ikke surdej i alt. Her i huset blev konklussionen i hvert fald at surdej ikke høre hjemme i varme hveder.
De største succeser er helt klart foccacia, pizza bagt på bagesten på grillen og så at vi nu endelig kan lave en god etiopisk injera.
Se et par af resultaterne med links til opskrifter herunder og skriv os gerne en kommentar om, hvordan du bedst bruger din surdej.
I løbet af sommeren blev det til mange lækre foccacia – særlig sjovt at lege med løg, tomat, squash… som pynt. jeg kom godt fra start med denne opskrift
Pizza har været det helt store hit hjemme hos os. Wow en lækker sprød bund, med masser af smag. jeg laver en dej med ca 100 g aktiv surdej, 3 dl vand, 5 g. gær, pizzamel til dejen er blød. 3 spsk olie æltes ind i dejen til sidst og drysses med salt. Derefter folder jeg dejen tre-fire gange inden den hæver et par timer. pizzaen bager vi på bagesten på grill -gerne ved 250 grader.
Lige siden vi i 2007 adopterede vores tre yngste fra Etiopien har vi været vilde med en etiopiske nationalret surdejspandekagen injera. Og vi har været gennem mange forsøg på at lave god injera. Men nu med Syrlig-Kaj er vi endelig nået i mål med god injera.