Lige nu her sidst i maj og start juni sætter grantræerne ny skud. Bløde lækre smagfulde skud – lige til at sanke og sylte.
Allerede sidste år fandt vi ud af hvor lækker og smagfuld en gransirup er. Den er god på de amerikanske pandekager, i drinks (prøv den fx i en Gin Fizz) og i dressinger. Siruppen får en fantastisk farve og en lidt krydret gransmag. Iår har vi for første gang også kastet os ud i at sylte de friske skud. De smager helt fantastik til grillet kød og i salater.
Opskrift på syltede granskud
1 del eddike – gerne æblecidereddike 1 del sukker 1 laurbærblad Lidt peberkorn – gerne rosepeber 3 dele granskud
Jeg brugte til dette store glas 5 dl eddike + 5 dl sukker og 1,5 l granskud.
Skyl granskuddene grunddigt. Kog lagen af eddike, sukker og krydderier op. Kom granskudene i og lad dem koge et lille øjeblik. Hæld derefter på et glas, du har skoldet med kogende vand.
Det er vigtigt at lagen dækker skudene – ellers bliver de tørre, seje og stikkende.
Opskrift på gransirup
3 dele gran 2 dele vand 2 dele sukker
Til ca. 4 dl sirup har jeg lave brugte jeg 9 dl granskud, 6 dl vand og 6 dl sukker.
Skyl gran-skudene og kog i ca 30 minutter i vandet
Lad blandingen trække i køleskab til dagen efter.
Si gran-skudene fra og kom sukker i dit granafkog. Lad sukkerblandingen koge ind ved svag varme til du kan se, den bliver tykkere og får en rødlig farve.
Det kan godt tage lang tid – min sirup stod på lavt blus i ca 4 timer.