Surt og sødt af nye granskud

Surt og sødt af nye granskud

26. maj 2021 0 Af admin

Lige nu her sidst i maj og start juni sætter grantræerne ny skud.  Bløde lækre smagfulde skud – lige til at sanke og sylte. 

Allerede sidste år fandt vi ud af hvor lækker og smagfuld en gransirup er. Den er god på de amerikanske pandekager, i drinks (prøv den fx i en Gin Fizz) og i dressinger. Siruppen får en fantastisk farve og en lidt krydret gransmag.
Iår har vi for første gang også kastet os ud i at sylte de friske skud. De smager helt fantastik til grillet kød og i salater. 

Opskrift på syltede granskud

1 del eddike – gerne æblecidereddike
1 del sukker
1 laurbærblad
Lidt peberkorn – gerne rosepeber
3 dele granskud

Jeg brugte til dette store glas 5 dl eddike + 5 dl sukker og 1,5 l granskud.

Skyl granskuddene grunddigt. Kog lagen af eddike, sukker og krydderier op. Kom granskudene i og lad dem koge et lille øjeblik.  Hæld derefter på et glas, du har skoldet med kogende vand.

Det er vigtigt at lagen dækker skudene – ellers bliver de tørre, seje og stikkende. 

Opskrift på gransirup

3 dele gran
2 dele vand
2 dele sukker

Til ca. 4 dl sirup har jeg lave brugte jeg 9 dl granskud, 6 dl vand og 6 dl sukker.

Skyl gran-skudene og kog i ca 30 minutter i vandet

Lad blandingen trække i køleskab til dagen efter. 

Si gran-skudene fra og kom sukker i dit granafkog. Lad sukkerblandingen koge ind ved svag varme til du kan se, den bliver tykkere og får en rødlig farve.

Det kan godt tage lang tid – min sirup stod på lavt blus i ca 4 timer.