Injera – det etiopiske køkken
Injera – etiopiske surdejs-pandekager er topfavorit her i huset. Injera er den vigtigste del af det etiopiske køkken og serveres med forskellige wot (sovse) til. Nogle wots kan være ganske krydret – andre meget milde. Man kan groft dele wots ind i to kategorier – dem med krydderiblandingen Bebere og dem uden. Bebere er for etiopier hvad carry er for indere – hver familie har sin blanding. Bebere kan både være en krydret pasta og et tørt blandingskrydderi.
i 2007 adopterede vi Maria, Tobias og Petra – en søskendeflok fra Etiopien. Vi tilbagte 1½ måned i det fantastiske land og nåede at blive meget glade for injera. Desværre er der ikke så mange steder her i landet man kan købe injera – men det er også den bedste mor-datter hygge at gå i køkkenet sammen.
Længere nede på siden kan du se vores opskrifter
Vores injeraopskrifter
Injera 15 -20 stk
Injera er en surdejspandekage. Jeg bruger min hvedesurdej (se opskrift) når jeg laver injera.
200 g frisk, aktiv surdej
En ærtestor kugle gær
8 dl lunken vand
1 L boghvedemel – eller den etiopiske melsort teff – eller halv boghvede/teff
½ L hvedemel
Alle ingredienser piskes godt sammen til der ikke er klumper i dejen. Lad dejen hvile i 5 -6 timer til du kan se, den er hævet og aktiv.
Steg injera på en tør pande og lad dem dampe af på et viskestykke.
Berbere – Etiopisk krydderiblanding
Jeg bruger en berberepasta. Det er en lidt længere proces, der tager 1 -2 dage at lave. Der er tre trin i opskriften – få det hele med inden du går i gang.
Den kan fint gemmes i køleskabet. Du kan også lave en tør Berbereblanding
25 g rødløg
25 g hvidløg
2 cm ingefær
½ dl paprika
Chili efter smag – enten frisk eller pulver.
salt
3/4 dl rødvin
Blend alle ingredienser og lad blandingen stå på køkkenbordet en dag eller to.
Fortsæt nu din berbere ved at riste følgende krydderier på en pande til de ryger lidt – må ikke blive brændt.
1 tsk kardemomme – eller meget gerne frø fra båd grøn og sort kardemomme
1 tsk koriander
½ tsk kanel
½ tsk nellike
1 tsk spidskommen
Bland de tørre krydderier i pastaen og lad den koge i 2 min. med en dåse konc. tomatpuré,½ dl vand og 1 spsk olie. Tilsæt evt mere chili – den må godt være lidt stærk.
Tibs en af de lækre kødretter i Etiopien
Og nu skal du i gang med at bruge din berbere.
2 -3 spsk olie
2 hakkede løg
2 fed hakket hvidløg
2 tomater i tern
500 gram oksekød eller lam i tern
1½ spsk berbere
2 spsk vand
Svits løgene, tilsæt tomat,berbere og vand lad det koge et øjeblik og tilsæt kødet. lad det stege til det er mør.
Doro wot – den vigtigste etiopiske ret
Doro wot er en klassiker i Etiopien og har virkelig meget smag.
1 kylling skåret i mindre stykker eller 7-8 lår
500 g løg
3 spsk berbere
En dåse tomatpuré
3 store fed hvidløg
2-3 cm finthakket ingefær
6- 7 dl. vand
75 g smør
3 -4 hårdkogte æg
hak løg og svitsdem i en tør gryde til de er bløde (4 -5 min). Tilsæt Berbere, tomatpuré og en lille smule vand og lad det koge i 15 min.
tilsæt hvidløg, ingefær og smør og lad det koge 15 – 20 min.
Tilsæt nu resten af vandet og læg kyllingestykkerne ned i sovsen. Kog retten til kyllingen er helt mør ca. 45 min.
Før serveringen snittes streger i de kogte æg og de lægges ned i sovsen.
De mange lækre veganske retter
Du kan sagtens gå mere grønt og udelukkende servere injera med nogle af de mange lækre veganske retter. Her tre af vores favoritter:
Atakilt wot
400 g snittet hvidkål
150 g hakket løg
300 g kartofler
200 g. gulerødder
2 -3 spsk olie
2 -3 cm ingefær
1 tsk gurkemeje
salt
3 dl vand
1 grøn chili
Kog løgene i en smule af vandet til de bliver bløde. tilsæt ingefær, gurkemeje og olie og kog i 10 minutter.
tilsæt kål, kartofler og gulerødder og kog ca 20 minutter til de er godt møre.
Til sidst røres finthakket grøn chili i retten kort før servering
Gomen wot
En af de få nemme og hurtige retter at lave.
1 pk helbladet spinat optøet og vand klemt ud
2 cm ingefær
1 stort løg
2 fed hvidløg
2 spsk olie
salt
Svits ingefær, løg og hvidløg i olie. tilsæt spinat og kog et par minutter. smag til med salt.
Shiro wot
2 rødløg
3 -4 spsk olie
4 -5 tomater
½ tsk gurkemeje
½ tsk nellike
1 grøn chili
20 g smør
80 g kikærtemel
2 dl vand
Svits løg, tilsæt tomat og lad det koge et par minutter. kom gurkemeje, nellike, en hakket grøn chili, smør og vand og lad det koge i 10 – 12 minutter. tilsæt kikærte mel og lad det simre lidt til du har en god creme wot.
Der finde SÅ mange andre skønne opskrifter. På Irenes Pintrestboard kan du finde et par dem fx den lækre Misir wot – der minder lidt om den indiske dahl
Hvad er din etiopiske livret? – smid gerne et link eller en kommentar ind herunder
Hej med jer
Ved I om de også bruger den basis krydderiblanding som som du beskriver i Eritrea ?
Hej Nina – Ja det gør man. Det er meget det samme køkken, man har i Eritrea.